Breek af! Werk aan disruptieve kwaliteiten.

Alles verandert. Soms sneller dan we willen. Vroeger leverde ontwikkeling grote dossiers op met “vastgenagelde” besluitstukken. Vandaag de dag helpt het enorm om te tekenen i.p.v. te schrijven. Men heeft simpelweg niet meer de tijd om te lezen en onze zapcultuur i.c.m. beperkt concentratievermogen verlangt snelle beeldcommunicatie.

So far so good.

Van achter mijn tekentafel ben ik regelmatig betrokken bij interne procesontwikkeling van bedrijven. Meestal wil men innoveren, ontwikkelen of veranderen.

Na lange vergaderingen zijn de conclusies meestal verassend eenvoudig.

Grosso modo is de slotsom is dat men cultuur, gedrag en communicatie moet herijken. Still, so far, so good – met een persoonlijke kanttekening dat je het moet aandurven af te dalen tot de essentie, scherp te zijn in je betekenis en tot échte afspraken te komen. Ik besef, dit lukt niet altijd over 1 nacht ijs of in 1 tekensessie.

Het leuke van verandering is dat de zienswijzen elkaar steeds sneller opvolgen. Het palet van managementsuperlatieven is groter dan mijn arsenaal aan tekengereedschap. Toch werd ik tijdens het symposium “Human Engagement” van VANAD-group enthousiast van de visie van Jef Staes. Vergeet LEAN, vergeet 6Sigma. Jef verwees zelfsturende teams tot de prullenbak. Hij praat over disruptief management. Wanneer je in staat bent om gestaafde successen en ervaringen los te koppelen van toekomstig ontwikkelbeleid kun je sneller en succesvoller innoveren. Jeff schets metaforen waarbij aan de rand van de jungle nieuwe organismen sneller ontplooien. Jeff zet “rode apen” tegenover “makke lammeren” en roept managers op om weer als held te gaan functioneren ipv controllers met stompzinnige 360feedback-vergaderingen. Nieuwsgierig? Bekijk meer van Jef Staes’ ideëen op youtube.