"De waarde van je eigen plek"
Spelvorm van samenleven
S pelen in het park als basis voor ontmoeting, samenwerking en dialoog tussen kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Het Anton van Duinkerke park is de ideale plek om kinderen samen een hut te laten bouwen. Het bouwen van een hut is de spelvorm om kinderen met elkaar in contact te brengen en te laten ontdekken wat voor hen een fijne woonplek is. De spelvorm is tevens een openbare expositie waar na schooltijd verder gespeeld mag worden. Na 10 speeldagen in het park bestaat er een opbrengst van ontmoeting, dialoog, en begrip voor samenleven in Bergen op Zoom.Initiatiefnemers
- Rosaly
- Dramadocente en pedagogiek.Linked-In.
- Steven
- Beeldend kunstenaar.Linked-In.
Werkwijze, organisatie en pedagogische aanpak.
Rosaly van Tienen & Steven Bouwens
Rosaly en Steven oriënteren zich in de mogelijkheden van een buurtproject waarbij 'spelen in het park' centraal staat. Onderliggend thema is 'wonen', waarin we aanleiding vinden tot ontmoeting, samenwerking en begrip tussen schoolkinderen, buurtbewoners en kunstenaars.
Educatieve spelvorm
Door het ontwikkelen van een schoolprogramma, groeit het spel. Klassen komen dagelijks op bezoek. Na schooltijd is de speelplaats tevens geopend. Ook het bezoek aan het park krijgt een programmering in de vorm van route, exposities en ontdekkingen.
Bijdragen vanuit de maatschappij
Voor de organisatie van de speelweek kunnen we niet zonder de inzet van vrijwilligers, sponsoring van materialen, en het dekken van aanloopkosten. We gaan op zoek naar slimme combinaties met middelbaar onderwijs, overheid, kunstenaars, leveranciers, en uiteraard de buurtbewoners.
Oriëntatie
In de voorbereidingsfase worden de plannen getoetst. Door te onderzoeken, overleggen en informatie bij ervaringsdeskundigen te vergaderen.
Doelstelling, begroting, inzet, risico en opbrengst
Na de oriëntatiefase worden keuzes gemaakt. Doelstellingen worden aangescherpt en acties uitgeschreven. Inzet en kosten, maar ook opbrengst en risico worden gespecificeerd.
Educatief, laagdrempelig en leuk!
Het park is altijd open. Overdag willen we schoolkinderen verwelkomen met een actieve werkvorm: hutten bouwen. Na schooltijd is het park nog steeds open. De bouwwerken, icm de buurtcultuurbus en expositie brengen meer bezoekers naar het park. We dienen een educatief programma te ontwikkelen, maar ook een park-programma voor omwonenden en geïnteresseerden.
Uitvoering in 2019
De beoogde uitvoering is gepland in juni 2019. De locatie is het Anton van Duinkerkepark te Bergen op Zoom.
Aankondiging: Communicatie en promotie.
Communicatie is informatief en wervend. We willen kinderen en buurtbewoners enthousiasmeren. Maar we dienen ook stakeholders zoals bedrijven, ondernemers, vrijwilligers, scholen en gemeente te informeren.
Op 1 plek of mobiel?
De speelweek staat gepland in het Anton van Duinkerkepark. De voorwaarden voor een speelweek zijn echter niet locatie gebonden. Door de buurtbus als uitvalsbasis te gebruiken zijn we mobiel, en kunnen we ook een slecht-weer-programma draaien i.c.m. een tent.