Designsketching – lijnvoering en markertechniek.

Studenten van de HZ University of Applied Sciences namen deel aan twee masterclasses designsketching. Deze activiteit vond plaats in het atelier van creative designer Steven Bouwens.

Een goede tekening bestaat uit lijnvoering en contrast, aldus Steven.

Om die reden vonden er twee masterclasses plaats. Tijdens de eerste masterclass trainden studenten de trefzekerheid van hun lijnvoering.

Door lijndikte, aanzet en tekensnelheid te variëren, ervaar je het bereik van tekengereedschap zoals blauw potlood en fineliner.

In een tweede masterclass werden markertechnieken toegepast. Markers brengen contrast aan in een lijntekening. Er bestaan verschillende markertechnieken om contrasten op te bouwen. De snelheid waarmee je de markertechniek toepast, bepaald in welke mate er inkt op het papier komt. Markertechnieken moet je niet beperken tot de lijntekening. De markerstrepen mogen het lijnobject doorkruisen. Na de markertechniek herstel je eenvoudig de lijntekening met behulp van een zgn. outline of zwarte stift.

Zolang ik me kan herinneren moest ik binnen de lijntjes kleuren. Met markers deed ik juist het tegenovergestelde. Dat was wel even wennen, maar gaf een mooi resultaat. Jorick Hamelink.

Jeroen deed ook mee aan de masterclasses. Hij gebruikt zijn tekenvaardigheid voor het begeleiden van creatieve werkvormen in het bedrijfsleven en postte deze update.