#top3: Beste keynote sprekers 2017

Het jaar is nog niet voorbij – maar een terugblik op de meest bijzondere sprekers van 2017 verdient een lijstje; Ik neem je mee door mijn top 3 van meest bijzondere keynote speakers, waarmee ik het podium deelde terwijl ik hun verhaal optekende.

#3 Diederik Samsom – energie transitie.

Diederik Samsom kende ik alleen op afstand – van zijn politieke loopbaan bij Greenpeace en PvdA. Al lang voordat het item “hot” was, studeerde hij aan de TU Delft duurzame energie technologie. Tijdens het symposium van Enduris, netleverancier in de provincie Zeeland, vertelt Diederik hartelijk hoe zijn idealen hem motiveerden keuzes te maken. Diederiks kennis omtrent technologie is door de jaren heen onverminderd scherp gebleven. Samsom deelt met speels gemak de spagaat tussen het politieke spectrum en technologische ontwikkeling. Maar ook de publieke opinie neemt hij mee – waaruit pijnlijk blijkt dat de techniek al veel verder is ontwikkeld dan de mens bereid is te omarmen. Zijn attitude blijft positief en Diederik heeft vertrouwen: “Duurzaam besef en innovatieve wilskracht worden alsmaar sterker”.

#2 Andreas Wismeijer – geheimen.

Wat valt er nu over geheimen te vertellen? Promovendus (2008) Andreas Wismeijer neemt je mee in de psychen van de mens met een geheim. Wist je dat vrijwel niemand een geheim meeneemt in het graf? De maatschappelijke context van geheimen komen verrassend dichtbij wanneer Andreas afdaalt in de conclusies uit zijn boeiende onderzoeken. De gemeente Bergen op Zoom nodigde Wismeijer uit in de hofzaal van het Markiezenhof, waar het nieuwe narratief concept “Publiek geheim, Geheim publiek” wordt toegepast voor de inrichting van het paleismuseum. Andreas bewijst dat geheimen een schat aan waarde bezitten en bekrachtigt het idee om hiermee een musaal concept vorm te geven.

#1. Jef Staes – makke schapen, rode apen.

Mijn onbetwiste nummer 1 keynote speaker van 2017 is Jef Staes. Deze charismatische Belg biedt een warm bad van herkenning als hij je meeneemt in de hiërarchische structuren van onze opvoeding en dito carrièreverloop. Des te harder komt zijn metaforische woordkeuze binnen wanneer hij praat over de ‘rode apen’ die zich aan de rand van de jungle vele malen sneller ontwikkelen in een technologisch en informatief tijdperk. De succesvolste directies, managers en workaholics van nu brengen zichzelf in verlegenheid bij wat Jef voorziet in de ontwikkelingen van morgen. We zijn op The Engagement Experience ’17 van VANAD Group – The Human Engagement Company. Laaf jezelf niet aan dezelfde successen, vergeet wat je weet en “ENGAGE!” Het was tijdens de interactie met Jef dat ik besloot mijn tekening voor het publiek 180 graden te draaien, om het disruptieve karakter van Jefs speech te bekrachtigen. Wat ongemakkelijk nam ik het compliment van Jef Staes aan: “Jij bent een ejaculatie van creativiteit.”

Voor meer informatie over deze gastsprekers en de symposia; klik op onderstaande links: