Wat maakt Doekle Terpstra prominent?

“Ken je Doekle Terpstra?”, vragen de mensen van de organisatie mij betekenisvol?

Ik word benaderd om deel te nemen aan ‘Techniek-on-Tour-Zeeland’. “Ken je Doekle Terpstra?”, vragen de mensen van de organisatie mij betekenisvol? Terwijl ik mijn gezicht neutraal probeer te houden, snellen mijn hersenen langs gezichten die met de naam Doekle Terpstra matchen. Er passeren soapy’s, artiesten en mannen in labjassen met grijze baarden door mijn hoofd. Er ontstaat geen match. Ik heb werkelijk geen idee en hoop de organisatie niet nu al teleur te stellen…
“Hij is een van onze prominente gasten en spreker tijdens de Techniek-on-Tour-dag”, klinkt het opgewekt. Het woord “prominent” vind ik een leuke. Het is een term waarmee je de ander een label geeft. En tegelijkertijd roept het een bepaalde prestatiedruk over de persoon af die de term toepast wanneer hij of zij in aanwezigheid is van deze prominente gast. Ik neem me voor om goed op te letten wat Doekle Terpstra “prominent” maakt wanneer ik hem ontmoet.

Tijdens de Techniek-on-Tour-dag bezoeken we verschillende locaties in Zeeland zoals kenniscentra en technologische bedrijven. Ik ontmoet Doekle Terpstra. Hij valt niet direct op in het gezelschap van andere prominenten zoals bestuurders, politici en directeuren. Maar dan zie ik het, – direct. Als Doekle aan het woord is, dan luisteren mensen. Als vanzelf. Hij hoeft er niet eens moeite voor te doen. Dat is zijn “prominentie”. Zijn woordkeuze is niet wollig of omtrekkend, maar heel helder en doelgericht. Ik begrijp hem meteen als hij iets uitlegt. Doekle praat niet om podiumtijd op te eisen, Doekle Terpstra heeft iets te melden. Als het om techniek, onderwijs en de kruisbestuiving tussen die twee gaat, is Doekle geïnteresseerd, enthousiast en ervaren. Heel ervaren. In vraaggesprekken komt hij meteen tot de kern. Hij heeft een scherp gehoor en een groot inbeeldingsvermogen. Doekle lijkt alle dossierkennis paraat te hebben, of de problematiek nu de zijne is of niet. Maar erkent ook gelijkerwijs de grenzen van zijn visie of des gevraagde mening. Doekle kan zijn zienswijze klip en klaar uitleggen. Hij hoeft niet te interrumperen, komt op de juiste momenten aan het woord en maakt vooral dingen duidelijk en helder. Heerlijk!

Gelukkig hoef ik zijn kennis niet te reproduceren – het is zijn woordkeuze waardoor mijn tekenlantaarn activeert. Hoe diep we ook in de materie duiken, de tekeningen vloeien op het scherm. Van duurzame fish-farming tot en met de zelfredzaamheid van technisch onderwijs in Zeeland. Er zijn bruggen geslagen en handen geschud tussen instanties die elkaar niet eerder kenden. Op uitnodiging van Dick Schipper (Technocentrum Zeeland) en Barbara de Lange (dagvoorzitter Moondance) mocht ik deelgenoot zijn van deze Zeeuwse Techniek-on-Tour-dag de het programma vastleggen met LIVE-tekeningen.